به گزارش ایرنا، فریدون عزیزی روز چهارشنبه در حاشیه ششمین کنگره آزمایشگاه و بالین در جمع خبرنگاران اظهار داشت: موضوع کمبود ید را به وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی اعلام کردهایم و این وزارتخانه نظارتهای لازم را در این زمینه آغاز کرده است.
وی افزود: بیماریهای مربوط به کمبود ید از 22 سال پیش در کشور با تولید و توزیع نمک یددار کنترل شده اما در سالهای اخیر نظارت بر تولید و توزیع نمکهای یددار دچار اشکال شده است و در برخی استانهای کشور به ویژه در مناطق جنوب تهران نمکهایی با میزان ید ناکافی توزیع و مصرف میشود.
عزیزی با تاکید بر لزوم مصرف ید کافی در رژیم غذایی افراد به ویژه زنان باردار توضیح داد: زنان باردار 1.5 تا 2 برابر بیش از سایر افراد جامعه به مصرف ید نیازمند هستند چراکه اگر ید کافی دریافت نکنند، اختلالاتی در جنین آنها بروز میکند.
وی با بیان اینکه بیماری تیروئید شایعترین بیماری ناشی از کمبود ید است، افزود: مهمترین عارضهای که بر اثر کمبود ید در زمان بارداری رخ میدهد، اختلالاتی است که در رشد مغزی جنین ایجاد میشود.
عزیزی گفت: شایعترین بیماری تیروئید نیز کم کاری تیروئید است به گونهای که درحال حاضر 2درصد از جامعه ما به آن دچار هستند و در سنین بالا شیوع بیشتری دارد. همچنین از هر یک هزار تولد در کشور ما یک نفر به کم کاری تیروئید مادرزادی مبتلا است.
وی افزود: از یک دهه گذشته انجام غربالگری کم کاری تیروئید مادرزادی بر اساس یک طرح ملی در کشور ما آغاز شده است، بر اساس این طرح و با اندازهگیری هورمون TSH در تمام متولدان میتوان در صورت مشاهده مشکل، درمانهای لازم را به سرعت آغاز کرد و از بروز اختلالات بعدی پیشگیری کرد.
عزیزی با بیان اینکه تنها راه شناسایی کم کاری تیروئید مراجعه به پزشک و انجام آزمایشهای لازم است، اظهار داشت: از آنجایی که شناسایی این بیماری در دوران بارداری بسیار اهمیت دارد، لازم است زنانی که یکی از افراد خانواده آنها و یا اگر خودش به بیماری تیروئید مبتلا است، پیش از بارداری و یا در هفتههای اول بارداری به پزشک مراجعه کنند.
وی همچنین در مورد کم کاری تیروئید توضیح داد: از هر یک هزار نفر 2 نفر در کشور ما به بیماری کم کاری تیروئید مبتلا میشوند اما از آنجایی که این بیماری علایم بارزی دارد، افراد به پزشک مراجعه میکنند و درمان میشوند.
عزیزی در مورد پرکاری تیروئید نیز اظهار داشت: پرکاری تیروئید مخفی است و علایمی ندارد به همین علت به موقع تشخیص داده نمیشود و درصورتی که در افراد سالمند و افرادی که ناراحتی قلبی دارند، بروز کند مخاطراتی را به همراه خواهد داشت.
رییس پژوهشکده غدد درون ریز و متابولیسم گفت: پزشکان باید به انجام غربالگری پرکاری تیروئید در سنین بالای 60 سال توجه داشته باشند؛ این بیماری میتواند عوارضی همچون نارسایی های قلبی، اختلال در ضربان قلب و پوکی و شکستگی استخوان در این دسته از افراد ایجاد کند.
عزیزی اظهار داشت: پزشکان در مورد غربالگری تیروئید در دوران بارداری و پیش از آن آزمایشهای لازم را برای زنان باردار تجویز میکنند اما در مورد غربالگری برای افراد بالای 60 سال که باید دستکم یک بار در سال انجام شود، طرح ملی مطرح نشده است.
وی در مورد بیماری گرههای تیروئیدی نیز با بیان اینکه دراین بیماری قسمتی از تیروئید سفت و متمرکز میشود، توضیح داد: 95 درصد این بیماری خوش خیم و تنها 5 درصد از آن بدخیم است که میتوان با مراجعه به پزشک با انجام سونوگرافی و تست سوزنی آن را تشخیص داد.
عزیزی همچنین در مورد ضریب خطای آزمایشگاهی در زمینه بیماری تیروئید نیز اظهار داشت: همچون سایر آزمایشها در این مورد نیز 5 درصد احتمال خطا وجود دارد که مربوط به کیتهای آزمایشگاهی و یا افراد آزمایش گیرنده میشود و 5 درصد خطا نیز مربوط به دارو و شرایط بیمار میشود.